onsdag 23 maj 2018

Handbok för superhjältar. Ensam

Handbok för superhjältar. Ensam är lika spännande som de övriga två böckerna i serien. Min 9-åring satt klistrad vid den från första sidan till sista. Hon säger själv att så fort en ny bok kommer så måste hon bara läsa den. Nu längtar hon redan efter nästa. Ännu mer än efter de tidigare böckerna, eftersom denna slutar mitt i allt. 

Jag tror faktiskt att jag är minst lika förtjust i Handbok för superhjältar. Ensam som min dotter. Jag älskar illustrationerna. De är tilltalande och spännande i formatet eftersom de  blandar utdrag ur boken Handbok för superhjältar med den vanliga texten. Den vanliga texten är insatt i rutor på sidorna. Alla ansiktsuttryck är så levande tecknade. Jag fastnar ibland med blicken på just ansikterna på grund av detta.


Dessutom är det ett engagerande ämne. Det handlar om mobbning och denna gång är det Max som är utsatt. Det handlar också om hur ensam Lisa fortfarande känner sig, fast hon är en superhjälte. Ovanpå det så har vi en spännande historia. Skurken Wolfgang, eller Chefen som han kallas, är trött på Röda Masken (Lisa) och bestämmer sig för att stoppa henne. 

Betyg: av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Handbok för superhjältar. Ensam
Författare: Elias & Agnes Våhlund
Serie: Hsndbok för superhjältar #3
Antal sidor: 96
Förlag: Rabén & Sjögren 
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789129705089
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

Novali hjärta Sara


Novali hjärta Sara handlar om att som tjej vara kär i en tjej. Bokens huvudperson Novali har precis börjat i första klass. Hon blir kär i en tjej i parallellklassen. Hon funderar på om hon ska våga berätta det.

Novali hjärta Sara får mig att le stort. Den fångar på ett fint sätt hur det känns att vara kär. Bilderna är helt ljuvliga på det sätt de är tecknade och med all denna färg. Det riktigt sprakar om boken. Jag tror jag allt blev förälskad!Betyg: -5 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Novali hjärta Sara
Författare: Yvette Lissman
Illustratör: Katarina Vintrafors
Antal sidor: 32
Förlag: Vaktel förlag
Utgivningsår: 2018
ISBN: 9789188441171
Finns t ex hos: AdlibrisBokuscdon

Taggad på Insta


Det här är något som många barn varit med om så det är verkligen en aktuell berättelse. Tara blir utsatt för nätmobbning i form av elaka kommentarer på hennes instagramkonto. 

Taggad på Insta kan fylla många funktioner. Den kan ge chans att diskutera det, tips på hur man kan hantera det men även så kan det vara skönt för någon som är utsatt att få känna att den inte är ensam. 

Dessutom är Taggad på Insta skriven i ett lättläst format och det brännande ämnet gör den lockande för de som inte riktigt kommit igång med läsandet i åldern 9-12 år.


Jag älskar bilderna. Det är Sofia Falkenhen som illustrerat och hon har lyckats göra bilder som tilltalar åldern 9-12 år.

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Taggad på Insta
Författare: Ann-Charlotte Ekensten
Antal sidor: 33
Förlag: Nypon förlag
Utgivningsår: 2017
ISBN: 
9789175678481
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

Nils Holgersson

Det är så roligt att gamla klassiker får nytt liv. Selma Lagerlöfs berättelse om Nils Holgersson är för fin för att bli bortglömd. Nils Holgersson är återberättad så bra att den känns möjlig och rolig att sätta i händerna på barn idag.

Boken tillhör Hegas nivå 4: För dig sim vill lära dig några svåra ord och ett språk som ställer lite högre krav på ordförråd och grammatik.

Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Nils Holgersson
Författare: Selma Lagerlöf
Återberättad av: Maria Seidemann
Illustrationer: Ute Thönissen
Serie: Våra klassiker
Antal sidor: 64
Förlag: Hegas
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789175436838
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

En tjuv i klubben av Linda Skugge


Jag blir så glad när det kommer sportböcker som kan passa tjejer. Då är det fler barn som kan lockas in i läsandet. Jag blir också glad över att tjejerna i En tjuv i klubben är starka och samtidigt empatiska karaktärer samt att könsnormer tas upp. 

En tjuv i klubben är en bra skriven berättelse som jag gärna sätter i händerna på barn i åldern 6-9 år.

Handling: Jasmine åker konståkning. Hennes klubb delar ishallstider med hockeykillarna. Saker som t ex  skridskoskydd börjar försvinna och man tror att det ör tjejerna som stjäl av varandra. Det tror inte Jadmin och hennes kompisar. De tror någon annan ligger bakom och att denne någon har ett skäl till att stjäla sakerna.


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: En tjuv i klubben
Författare: Linda Skugge
Serie: En tjuv i klubben #1
Antal sidor: 107
Förlag: B| Wahlströms
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789132201271
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

Babylit. Stolthet & fördom


Visst är det underbart att det gjorts en pekbok för alla Jane Austen älskande föräldrar. Samtidigt som man själv läser Austens Stolthet & fördom kan man sitta med sin baby och roas av Babylit versionen. Jag bara ler stort när jag bläddrar igenom boken. En perfekt doppresent!Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Babylit. Stolthet & fördom
Originaltitel: Pride and prejudice
Författare: Jennifer Adams, Alison Oliver
Serie: Unga fröken Austen
Antal sidor: 22
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789163896453
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon

I huset där jag bor

Jag älskar sådana här böcker där det finns så mycket att upptäcka på bilderna. Jag önskar att I huset där jag bor fanns när mina barn var små. Oj, vad nött den skulle ha blivit.


Boken är skriven på rim. Det ger ett sånt härligt flyt när man läser högt.
 

I berättelsen får man se hur olika folk har det i sina lägenheter. Det ger mycket att prata om, vilket jag uppskattar både som förälder och som lärare.

En rolig detalj är att det finns frågor i slutet på boken, som låter en leta saker på bilderna. En annan rolig detalj är att det följer med en plansch så man kan se alla rummen i huset.

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: I huset där jag bor
Författare: Lena Sjöberg
Antal sidor: 32
Förlag: Rabén&sjögren
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789129706215
Finns t ex hos: AdlibrisBokus
cdon