söndag 25 februari 2018

Söndagsutmaningen vecka 8

Läste på en rolig bild på Facebook om mannen som fått veta att 2 min skrattande ger mer än 20 min jogging. Han går därför till parken och sätter sig och skrattar åt joggarna. Eftersom det är sportlovstider (och OS) så blir Söndagsutmaningen i humorns tecken. Lägg ut ett roligt avsnitt ur en humoristisk bok, så vi alla får en chans att skratta. Om du vill kan du kolla om någon kan lista ut vilken bok det är.

lördag 24 februari 2018

Torkans år av Roland Buti

Torkans år är en tragisk men varm berättelse med en ton av humor under. Det handlar om en lantbrukarfamilj. Året är 1976 och det är svår torka. Familjen kämpar för klara sig och kycklingarna som de investerat i. Mitt i allt flyttar mammans väninna in på gården. Det gör att saker och ting ställs på sin spets.

Det är en sådan där härlig fransk berättelse, som man inte glömmer. Jag fastnar för karaktärerna. I denna dallrande hetta framstår de med klarhet. De känns verkliga och därför blir de intressanta. De är oförutsägbara och det gör i sin tur att historien blir spännande eftersom man inte vet hur det ska sluta. Det tragiska kunde vara för tragiskt, men det blir det inte. Kanske på grund av humorn som hela tiden är närvarande. Det här är mitt stopp i Schweiz på min läsresa jorden runt.

Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Torkans år
Originaltitel: Le milieu d’horizon
Författare:Roland Buti
Antal sidor: 207
Förlag: Sekwa
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789188697042
Finns t ex hos: AdlibrisBokuscdon
cdon

torsdag 22 februari 2018

Pärlplattedjur av Anja TakacsAtt lägga pärlplattor går hem hos de flesta barn. Jag har jobbat på fritids och lagt pärlplattor tillsammans med många barn, både killar och tjejer. 


Därför blir jag så glad när denna roliga bok Pärlplattedjur med stora pärlplattedjur dyker upp. Det kräver att man har flera kvadratiska pärlplattor, men vilket härligt projekt det blir. Perfekt lov- eller vabbpyssel. Det finns både katter, rävar, blåvalar, grodor och hästar. Ja här får du se några av djuren:


Det är enkla beskrivningar med vad som behövs samt både en liten bild och en stor, detaljerad bild.


Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Pärlplattedjur
Författare: Anja Takacs
Antal sidor: 121
Förlag: rabén&sjögren
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789129708745
Finns t ex hos: AdlibrisBokuscdon
cdon

Krypens drottning av M G Leonard


Krypens drottning är på ett sätt inte min grej. Jag gillar inte småkryp. Men den är spännande och den vinner över mig på sin sida. Jag går också igång på det vetenskapliga i den. Jag kan förstå att barn också gillar den för att den är annorlunda.

Krypens drottning passar från ca 9 år.

Lucretia Cutter har onda planer. Darkus, Berthold och Virginia och deras smarta skalbaggar försöker ta reda på vad det är och stoppa det. Tyvärr verkar det som att Darkus pappa samarbetar med Lucretia.Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Krypens drottning
Originaltitel: Beetle Queen 
Författare: M.G Leonard
Serie: Kryp #2
Antal sidor: 355
Förlag: Opal förlag
Utgivningsår: 2018
ISBN:
9789172999022
Finns t ex hos: AdlibrisBokus,
cdon

Fakta om älgar

Faktabok om älgar är riktigt, riktigt fin. Den innehåller massor med vackra foton som väcker läslust. Faktatexterna är både lättlästa och intressanta. Det är också en bra balans mellan text och bild. 

En liten bisak: Jag kan inte låta bli att bli barnsligt glad över att boken nämner min favoritserie Hälge.

Boken klassificeras från 9 år, men även yngre kan läsa den tycker jag.


Jag har själv växt upp med älgar runt mitt hus. När de var vid min lekstuga fick jag inte gå ut för min mamma. Hon var också ilsken på dom för stt de älskade att äta upp våra hallonbuskar. Älgen är ett fascinerande djur! Här har min syster Karin Edvinsson fångat en älg på bild vid huset där jag växte upp.

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Fakta om älgar
Författare: Ann-Charlotte Ekensten
Serie: Fakta om...
Antal sidor: 31
Förlag: Nypon förlag
Utgivningsår: 2018
ISBN:
9789175677743
Finns t ex hos: AdlibrisBokuscdon

onsdag 21 februari 2018

Himlen tillhör Isaac Luke Allnutt

Herregud vad den här boken drabbade mig. Jag var inte förberedd när jag började läsa den. Det var som ett slag i magen. Jag fick inte luft.

Himlen tillhör oss handlar om Anna och Rob som försöker få barn. Anna får missfall två gånger och tredje gången hon blir gravid väntar de sig inte att allt ska gå vägen. Fast det gör det. De får en son. En alldeles perfekt son. Allt är bra, ända tills Jack är 5 år och han börjar ramla. De tar med honom till läkare och denne ser något på rötgenbilden.

Varje förälders mardröm är ju att ens barn ska råka ut för något hemskt. Kanske är det för att jag är förälder som berättelsen drabbar så hårt. Fast jag tror att det hade varit svårt i alla fall. Det gör ont i mig när jag läser boken och jag gråter. Jag kramar mina barn lite extra mycket och extra hårt. 

Efteråt stannar boken kvar i mina tankar. Jag tänker på livet och jag tänker på hur viktigt det är med människor som finns där och som visar att dom bryr sig när man går igenom tuffa och osäkra tider. En sorglig men fin bok om kärlek. Läs!


Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Himlen tillhör oss 
Originaltitel: We own the sky
Författare: Luke Allnutt
Antal sidor: 312
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789137150376
Finns t ex hos: AdlibrisBokus,
cdon

tisdag 20 februari 2018

Swedish love: filmhelgen av Johan Theorin


Johan Theorin har med Swedish love: filmhelgen skapat en kortroman som ger mycket tankar. Unga Linnéa planerar vara med i en porrfilm. Hon har sina skäl till det. Hon har tjatat med sig sin kompis Agnes. Men när Linnea väl är på plats och filminspelningen börjar så ångrar hon sig. Regissören Ted vill naturligtvis inte alls att hon och hennes vän slutar och försöker få henne att stanna. 

Det är en helt annorlunda berättelse än vad Johan Theorin tidigare skapat, vilket jag tycker är härligt att han vågat sig på det. Fast å andra sidan kan man säga att det bara är scenen som är annorlunda. För på ett sätt så skriver Theorin om det som han tidigare gjort så bra: obehagliga saker, miljöer och relationer. Han har i Swedish love verkligen beskrivit en obehaglig miljö på ett sätt som är perfekt avvägt. Det är inte förskönat och det är inte ett gottande i detaljer. Det känns som författaren valt ut med precision vad som ska skildras, så man kan sätta in sig i handlingen och vad som driver huvudpersonerna och även förstår hur de är.


Betyg: 4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Swedish love: Filmhelgen
Författare: Johan Theorin
Antal sidor: 160
Förlag: Bonnier Bookery
Utgivningsår: 2018
ISBN: 
9789188704009
Finns t ex hos: AdlibrisBokus, cdon