onsdag 22 november 2017

Nära fåglar av Roine Magnusson, Mats Ottosson, Åsa Ottosson

När jag fick hem Nära fåglar, just innan vi fick veta vilka spm var nominerade till Augustpriset, så pratade jag med min sambo om att den kunde bli nominerad. Det kändes så självklart efter att ha läst lite i den. Dessa otroliga foton! Även om jag lyssnat till när de berättat hur de gjort när de fotograferat, så förstår jag det ändå inte. Alla foton är makalösa.


Då har vi ännu inte börjat prata om texten. Åh, som jag älskar texten. Jag älskar hur dom plockar in dikter och andra texter för att beskriva fåglarna och fåglarnas påverkan på oss. Det talar verkligen till mig. Det blir så annorlunda ingång till att lära sig om fåglar.

"Tomas Tranströmer tog i alla fall tacksamt emot den i den gröna midnatt som råder i dikten >> Näktergalen i Badelunda<<:
Näktergalens röst stiger inte åt sidan, den är lika genomträngande som en tupps galande, men skön och utan fåfänga. Jag var i fängelse och den besökte mig. Jag var sjuk och den besökte mig. Jag märkte det inte då, men nu."

"Så mycket trevligare att göra som den pensionerade läraren Kerstin Söderström:
När jag får syn på vårens första sädesärla niger jag tre gånger. Det gjorde alltid min mamma, det hade hon gjort i alla tider. För några år sedan var jag ute och promenerade med fem väninnor när jag såg årets första ärla. Då neg jag förstås. I år var de ute och gick utan mig när sädesärla nummer ett dök upp. Då neg de allihop, trots att jag inte var med!"


Vad underbart att det verkligen är alla sorters texter som får vara med. Jag undrar förstenade hur de hittat alla texter.

Hursomhelst så njuter jag långsamt av sida efter sida. Jag slår av på takten när jag läser och upptäcker plötsligt ett nyfunnet intresse av fåglar.

Betyg: -5 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Nära fåglar
Författare: Roine Magnusson, Mats Ottosson, Åsa Ottosson
Förlag: Bonnier fakta
Utgivningsår: 2017
ISBN: 9789174246452
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, cdon

Inga kommentarer: