söndag 26 november 2017

Fågeln i mig flyger vart den vill

Just att Fågeln i mig flyger vart den vill är inspirerad av konstnärinnan Berta Hanssons liv gör den så bra. Jag glädjer mig åt alla barn som på ett tilltalande och gripande sätt får en del av svensk kvinnohistoria på köpet när de läser denna pärla.

Det är fint att de förutom att de lär sig om Bertas liv, får en bild av hur det var förr och kan jämföra med hur det är nu.

Det finns så mycket för barn att tycka om denna bok för. Den är sorglig, har bilder som är som konstverk och det finns nog de som kan känna igen sig i Berta trots att de lever 100 år senare.

Tänk på denna tid förväntades flickor stanna hemma och sköta om först hushållet för de växt upp i och sedan sin mans hushåll, istället för att fortsätta skolan. Det skulle bli Berta Hanssons öde också, men hon lyckades få sin pappa att tänka om. Jag funderar över om hon hade haft kraft till detta om hon inte haft sin mammas tro på henne bakom sig. Tyvärr dog mamman i TBC, när Berta var liten.

Min 12-åriga dotters första ord efter jag läst ut den för henne (och då ville hon inte att jag skulle läsa högt till att börja med) "När kommer del 2?"

Jag hoppas att Fågeln i mig flyger vart den vill vinner Augustpriset, för den värd det.


Boken passar från 9 år.

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~~-~~-~-~-~-~-~-~-~-
Titel: Fågeln i mig flyger vart den vill
Författare: Sara Lundberg
Antal sidor: 128
Förlag: Mirando bok
Utgivningsår: 2017
ISBN: 9789198330335
Finns t ex hos: Adlibris, Bokus, cdon
#augustpriset

Inga kommentarer: