torsdag 31 maj 2012

Strimmor av hopp / Between Shades of Grey av Ruta Sepetys

Jag hann inte längre än till sida 36 förrän jag grät. Strimmor av hopp är en fantastisk bok. Ruta Septys berättade att om det här är den enda bok som hon skrivit så är hon glad att det blev denna. Det är jag också. För som hon säger så är denna bit av historien något som behöver lyftas fram. Ruta Sepetys har gjort det på ett sånt bra sätt. När man läser boken känner man att trots den mörka historien så finns det verkligen strimmor av hopp. Det är en historia som det går att ta till sig och lära sig något av!

Det här blir den bok som jag föreslår att min bokcirkel ska läsa till nästa gång.

Boken handlar om 15-åriga Lina som bor i Litauen. Året är 1941. En dag kommer Sovets hemliga polis och knackar på. 20 minuter senare är Lina, hennes mamma och lillebror på väg till ett fångläger. Dom färdas dit i en smutsig tågvagn.

Boken är tänkt för åldern 14+. I många länder har den givits ut som vuxenbok. Jag tycker definitivt att den passar både och. Fick jag bestämma skulle den här boken läsas och diskuteras i skolan i åttan eller nian. För det finns mycket att prata om när man läst den här boken!!!

Betyg: +4 av 5
-~-~-~-~-~-~-~~-~-~-~-~-~-~-~-~
Titel: Strimmor av hopp
Orginaltitel: Between Shades of Grey
Författare: Ruta Sepetys
Antal sidor: 224
Förlag: B|Wahlströms
ISBN: 9789132159589
Finns t ex hos: Adlibris, Bokia, Bokus, CDON, FritzStåhl

Inga kommentarer: